Ham i njegova deca

Ispričaću vam jednu istinitu priču. Ko u nju ne poveruje i ne izvuče pouku, zadesiće ga velika nevolja. Amin.

***

Mnogo je leta prošlo od kako je Bog odlučio da velikim potopom zatre seme čoveku, a zatim se predomislio i rešio da jednog istinskog pravednika i njegovo potomstvo spasi od opšteg pomora. Noje je već čovek u godinama: u trenutku potopa bilo mu je šest stotina leta, nakon toga poživeo je još trista pedeset godina, bezbrižan i ponosan. Sa godinama rasla je i ona sveta arogancija božijih miljenika. Članovi porodice su se trudili da, koliko je moguće, izbegavaju prisustvo starog namćora. To nije bilo mnogo teško, jer je Noje najveći deo svog vremena provodio u vinogradu koji je čuvao i pazio, i na neki način voleo više nego vlastito potomstvo. Po završetku berbe, posvećivao se spravljanju vina koje je s radošću i bogobojažljivošću pio cele godine.

Jednog neobično toplog dana Noje se, opijen od sunca i vina, povukao u svoj šator. Poželeo je da bude malčice nežan prema sebi, pa je svukao svoju odeću. Tako je i zaspao, izložen, k’o od majke rođen.

Nemojte se ovome čuditi, nije božijim izabranicima bilo zabranjeno da povremeno sebi ugode na ovaj način, jer čoveku je data slobodna volja, a uvek su neki bili malo slobodniji od ostalih. Zabranjeno je, međutim, bilo drugima da za to saznaju, ali im, avaj, to niko nije rekao.

Tako se desilo da je nagog, usnulog oca u šatoru zatekao mlađani Ham. Ham je bio dobar sin, mada preterano vesele i neiskvarene naravi za koju se bogobojažljivost, prirodno, nije mogla primiti. Kako je drugačije ovaj lakomisleni čovek mogao odreagovati na prizor koji je zatekao, nego smehom? Kikoćući se, napustio je šator. Osmeh još nije nestao s lica kada je Ham sreo svoju braću, Sima i Jafeta, začuđenu ovako neprepodobnim kikotom. Odmah im je ispričao šta je video. Sim i Jafet, budući stariji i iskusniji od Hama, odmah su shvatili ozbiljnost situacije. Uzeli su očevo odelo, prišli mu okrenuti na drugu stranu, kako ne bi gledali sramotnu golotinju, i pokrili ga.

Kada se probudio i osvestio, starac se toliko naljutio na Hama, da je izustio od tad nečuvenu očinu kletvu: proklet da je Hanan, i da bude sluga slugama braće svoje!

Zemlja se nije zatresla i nije bilo nekih znakova da je Gospod na nebesima ovo čuo i da ga se ticalo. Možda se već pokajao zbog potopa, možda zbog toga što je baš ovog namćora odabrao da bude otac novim pokolenjima. Možda je pomislio: „ako je ovaj živ, mogli su i drugi da ostanu na zemlji“. Nikad nećemo saznati zbog čega se tačno Bog nije umešao u ovaj slučaj. Bilo kako bilo, kletva je ostala: Hamovu krivicu nije preuzeo ni Hrist koji je, mnogo vekova kasnije, Adama oslobodio sličnog tereta.

***

Beleška

Treći svet nije postao treći u dvadesetom veku. Odluka o tome doneta je davno, još u praotačko vreme. Sve piše u jednoj drevnoj knjizi koja objašnjava sve tajne sveta od njegovog postanka, osim naravno onih tajni koje uopšte ne bi trebalo da pokušamo da odgonetnemo, jer bismo se izložili riziku da budemo prokleti kao Adam ili, što je još gore, kao Hamova deca.

Noje je bio čovek pravedan i Bogu mio, pa je preživeo veliki potop. Čitavo današnje čovečanstvo vodi poreklo od njegova tri sina – Sina, Hama i Jafeta. Plemena iz kojih su potekle njihove žene, kao ni same te žene, nisu uopšte postojala, baš kao što nije bilo ljudi na zemlji u trenutku kad je Bog proterao Adama i Evu iz Raja. Uzgred budi rečeno, ako posle čitanja ove istinite pripovesti krenete u šetnju i na ulici sretnete Kineza, budite sigurni da je on obično priviđenje.

Nojevi sinovi, Sim, Ham i Jafet, rodonačelnici su tri velike grupe naroda. Sim je praotac Semita, dakle Jevreja, ali ne zaboravimo da su prvi Hrišćani, kao i prvi Muslimani, takođe bili Semiti. Hamovo potomstvo čine narodi današnje Afrike. Tu spadaju i drevni Egipćani, kao i brojni narodi sa kojima su Semiti biblijskog vremena dolazili u sukob, uključujući i pretke današnjih Palestinaca. Jafetovi sinovi su Evropljani – od Grka, do indo-arijevaca. Novija istorija beleži da su se neki jafetiti pobunili protiv semita, stvarajući ideologiju antisemitizma koja, da ponovimo, sa stanovišta večnosti, ne može da prođe. Druga pak grupa Jafetovih sinova na jednom novom kontinentu na mnogo suptilniji način veliča svoju ulogu u Božijem planu, tako da su oni danas, na neki način, veći semiti od semita. Bog ih voli, to se ne može poreći.

Simovi sinovi osnovali su svi sve tri velike religije. Jafetovi su ih prihvatili. Danas oni zajedno kontrolišu svet. Hamovi sinovi i kćeri žive u bedi; nekad su bili robovi, danas su samo gladni. Ako zbog toga osećate nelagodu, naivni ste, jer tako mora da bude: piše u Pismu.

IMG_0001
Advertisements

6 thoughts on “Ham i njegova deca

 1. Već sam htela da se zapitam kako to da nema nijednog komentara, i da primetim kako si definitivno ubola u osetljivo mesto…

  Dodatak uz tvoju belešku: ovakvo sročeno prokletstvo Hama bilo je jedan od glavnih argumenata za opravdanje robovlasničkog sistema u Novom svetu, jer su se listom svi otvoreno i bez zazora pozivali na Pismo – da tako mora da bude… S takvim autoritetom nema pregovora.
  A šta ćemo mi kojima je nelagodno? Ko nam je kriv kad smo naivni…

 2. Eh, nisam ni očekivala komentare – ovo nas se ipak ne tiče, tema nema nikakve veze sa hlebom nasušnim u Srbiji. Nisam očekivala, ali sam se nadala 🙂

  Nisam pouzdano znala da je to bio argument, ali sam, znajući druge stvari, osetila da je upravo tako moralo da bude.

  Htala sam za nijansu neozbiljnije da obradim temu, da se još malo sprdam, dodam slike poznate „dece“ sva tri plemena, uz komentare, i ubacim neke youtube klipove, ali mi je bilo previše, mnogo je ovo strašna tema…

 3. Javila bih se ja i ranije, ali sam bila nedelju dana bez pristupa internetu (i kablovskoj pride)… Bljak… 🙂

  Tema ti jeste strašna, ali je i vrlo zahvalna, u kom god pravcu da je razvijaš. I verovatno izaziva isti efekat. Bilo da izabereš stil društveno-istorijski-politički (ne)korektne kritike ili neku vrstu satire i travestije, onaj ko čita se neće nasmejati bez gorčine, niti zamisliti bez osmeha (ili kikota).

  A lep ti je ovaj detalj s faksimilom, da se podsetimo, crno na belo, kako ''otsele nijedno tijelo neće poginuti od potopa''… E, tu stvarno čovek ne zna da l' da se smeje il' da plače…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s